Aktualności
Przedsiębiorca odbywający podróże służbowe związane z prowadzoną działalnością gospodarczą może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki poniesione na ten cel, pod warunkiem że mieszczą się one w definicji kosztów uzyskania przychodów. Koszty uzyskania przychodów to wydatki poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, które nie są wyłączone ustawowo z kosztów.
Nie uznaje się za koszty uzyskania przychodów wartości diet z tytułu podróży służbowych osób prowadzących działalność gospodarczą w części przekraczającej wysokość diet przysługujących pracownikom. Należność z tytułu diet oblicza się za czas od rozpoczęcia podróży krajowej (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu) w następujący sposób:
Ważne: Dieta w czasie podróży krajowej wynosi 45 zł za dobę i jest przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia.
Przykład: Przedsiębiorca odbył wyjazd służbowy w dniu 06.05.2024 r. w celu realizacji projektu na terenie innego województwa, wyjechał o godz. 7.30, wrócił o godz. 18.15. Wyjazd służbowy trwał 10 godzin i 45 minut. Przedsiębiorca poniósł wydatki na wyżywienie udokumentowane fakturą w wysokości 115,00 zł. Do kosztów uzyskania przychodów będzie mógł zaliczyć 22,50 zł (50% diety za podróż trwającą od 8 do 12 godzin).
Dieta w czasie podróży zagranicznej pokrywa koszty wyżywienia i inne drobne wydatki. Dieta przysługuje w wysokości obowiązującej dla docelowego państwa podróży zagranicznej. Należność z tytułu diet w podróży zagranicznej oblicza się w następujący sposób:
Wysokość diety za dobę podróży zagranicznej w poszczególnych państwach jest ściśle określona w przepisach.
Przykład: Dla przedsiębiorcy realizującego wyjazd służbowy do Niemiec dieta wynosi 49 EUR, do Czech – 41 EUR, a do Turcji – 53 USD.
Diety są zaliczane do kosztów w formie ryczałtu. Podstawą ich rozliczenia jest dowód wewnętrzny, który powinien zawierać co najmniej: imię i nazwisko, cel podróży, nazwę miejscowości docelowej, liczbę godzin i dni przebywania w podróży służbowej (data i godzina wyjazdu oraz powrotu), stawkę i wartość przysługujących diet.
Wydatki na nocleg przedsiębiorca rozliczy na podstawie faktury lub rachunku. Przedsiębiorców nie obowiązują limity dotyczące pracowników.
Przedsiębiorca rozlicza VAT na zasadach ogólnych, z zachowaniem przepisów.
Dokumenty potwierdzające wydatki w innej walucie należy przeliczyć na złote według kursu średniego NBP z dnia poprzedzającego dzień wystawienia faktur. Diety przelicza się według kursu średniego NBP z dnia poprzedzającego dzień wystawienia dowodu wewnętrznego.
Ważne: Przedsiębiorca powinien posiadać dowody potwierdzające racjonalność wydatków i związek podróży z działalnością, takie jak zamówienia, faktury, oferty kontrahentów.
Uwaga: Przedsiębiorca nie rozliczy kosztów podróży służbowej, jeśli wybrał opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych lub karty podatkowej.
Podstawa prawna:
Materiał opracowano na podstawie Tax Alert wydawnictwa Wolters Kluwer
Inne aktualności
Jesteś zainteresowany naszą ofertą?
Wypełnij formularz i skontaktuj się z nami!